Saturday, November 15, 2014

Koşmaya Başlamak

Bugün Facebook'dan bir arkadaşım koşuya başlamayı düşündüğünü ve konuyla ilgili tavsiyelerim varsa duymak istediğini söyledi. Bir sevindim ki anlatamam. Ona mesaj yazmak yerine blog'a yazıp paylaşayım, belki başkaları da niyetlenir diye buradan aklıma gelenleri sıralıyorum:
  • Koşuya iPhone'daki Runmeter adlı programın 5K programı ile başladım. Çok da memnun kaldım çünkü hiç zorlanmadan bir bakmışım yarım saat (yaklaşık 5K ediyor) rahatça koşuyorum. Android telefonlarda da benzeri programlar var, "couch to 5K" diye aratırsanız bulursunuz. Telefonla koşmak rahat olacaktır çünkü program 1 dk'lık koşu ve yürüyüşlerle başlıyor ve telefon size ne zaman koşup ne zaman yürüyeceğinizi sürekli söyleyecektir. Yine de bir akıllı telefonunuz yoksa, net'te bu tür başlangıç idman programlarını bulup sadece saate bakarak kendiniz uygulayabilirsiniz. Koşulardaki tek kural, rahat edebileceğiniz hızda koşun. Nefes nefese kalmadan hem koşup hem de yanınızdakilerle sohbet edebiliyorsanız doğru hızdasınız demektir.
  • Pamuklu kıyafetlerle koşmayın. Bu tür kumaşlar teri tutar ve bir süre sonra üşümeye başlarsınız. Sonra da merhaba soğuk algınlığı. Koşu kıyafetleri teri dışarı atar, o kadar rahattırlar ki gündelik kıyafet olarak da koşu kıyafetleri giymeye başladım. Terleseniz bile hemen kuruyorsunuz. Ucuz koşu kıyafetlerini Decathlon'dan (Ankara'da Kentpark'da var) alabilirsiniz. Yine Ankara'da Nata Vega'daki Nike Fabrika Satış Mağazası, Decathlon kadar ucuz olmasa da hesaplı ürünler satıyor. Bayanlar için koşu sütyeninin şart olduğunu ekleyeyim.
  • Koşu ayakkabısı şart. Yine yukarıdaki iki mağaza işinize yarar. İstanbul'daysanız ya da yolunuz oraya düşerse Outrunner'a mutlaka gidin. Sizi koşu bandına çıkarıp  kameraya çekiyorlar ve buna göre size uygun koşu ayakkabısını tavsiye ediyorlar. Eski bir spor ayakkabı ile koşmanızı tavsiye etmem, bu ayakkabıların da bir ömrü var ve eski bir ayakkabı size zarar verebilir
  • Bolca okuyun. Örneğin Türkçe kaynaklar arasında şurası güzel bir yerdir. Yazarı Mert son zamanlarda triatlon'la daha çok ilgileniyor ama hem buradaki eski yazılardan hem de net'te ararsanız diğer blog'lardan oldukça faydalanabilirsiniz. Eğer İngilizce'niz yeterliyse hem net'te hem de basılı kitap olarak sınırsız kaynak bulabilirsiniz. Korsana elbette karşıyız ama bazen bu tür kitapları bulamayıp net'ten indirmek zorunda kalırsanız kimse sizi ayıplamaz.
  • Bolca izleyin. Youtube'da yeni koşmaya başlayanlara bilgiler veren tonla video var. Buradan koşu formuna geleceğim; doğru koşu formu çok önemli. Sizi hem sakatlıklardan korur hem de efektif koşmanızı, enerjinizi boşa harcamamanızı sağlar. Eğer etrafınızda bu işi size gösterecek kimse yoksa, youtube size koçluk yapacaktır. Hatta koşmaya başlamadan doğru koşu formu neymiş biraz izleyip öğrenin, sonra başlayın. 
  • Dailymile.com'a üye olun. Orası koşucuların sosyal medyası ve herkes birbirini hem motive ediyor hem de koşuyla ilgili her konuda yardımcı oluyor. Motivasyonunuz zaman zaman azalabilir, buradaki insanlar size destek olacaktır. "Kimseyi tanımıyorum ki?" demeyin, beni ekleyin, sonrası gelir :)
  • Adım Adım'a ve mail grubuna da üye olun. Hem birlikte koşacak insanlar tanırsınız hem de bir iyilik peşinde koşma keyfini yaşarsınız.
  • Beslenme çok ama çok önemli. Eşimin web sayfasından temel konuları öğrenebilir, yine bu konuda net'te bolca kaynak bulabilirsiniz.
  • Günün hangi zamanında koşacağınız size kalmış, ne zaman uygunsa o zaman koşun. Ben çoğunlukla başka zaman kalmadığından gece geç vakitlerde koşuyorum ama günün her anı koşmak gayet zevkli. Sabah erken kalkıp koşabilirseniz günün geri kalanı sizin için çok daha güzel geçebilir, bir deneyin.
  • Facebook'da koşuyla ilgili sayfaları takip edin. Motivasyon için çok güzel şeyler göreceksiniz. Sık sık motivasyon diyorum, buna ihtiyacınız olacak çünkü:
  • En son ve en önemli şeye geldik. Yukarıdakilerin hepsi bir yana, istikrarlı ve azimli olmalısınız. Gün gelecek programda olmasına rağmen çıkıp koşmak istemeyeceksiniz. Ya da sabah erken yatağınızdan kalkmak zor gelecek. Yorgun olacaksınız. İşlerinizden vakit bulamadığınızı düşüneceksiniz. "Aman bugün kalsın, yarın bakarız" dediğiniz anda programı baltalamış olursunuz. İstikrar en önemli şey. Programı aksatmadan takip ederseniz kendi yapabildiklerinize kendiniz bile hayret edeceksiniz. 
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sorularınız olursa zevkle cevaplarım. Başlamak zor, vazgeçmek ise işin en kolay kısmı. Asla pes etmeyin :) Bu işin faydalarını görmeye başlayınca "iyi ki bırakmamışım" diyeceksiniz.

No comments:

Post a Comment